„Cea mai mare geseala in tratarea bolilor este ca exista doctori pentru corp si doctori pentru suflet – desi cele doua nu pot fi separate.” Platon
Medicina integrativa, prin abordarea sa multidimensionala, este medicina viitorului, rezultatele medicale internationale dovedind acest fapt.
Medicina integrativa considera ca vindecarea individului se obtine prin vindecarea fiintei complete (corp fizic-minte-spirit) si nu doar prin vindecarea fiintei fizice (corpului fizic).
Acest tip de abordare combina cu discernamant stiintific medicina clasica cu medicina alternativa si complementara (homeopatie, fitoterapia, terapia antioxidativa, dietoterapie, medicina orientala, reflexologie, terapii florale, terapii psihologice).
Starea de sanatate a oamenilor din toata lumea se degradeaza continuu, stilul de viata negativ al omului modern, civilizatia, confortul si prosperitatea, determinand aparitia principalelor boli care ameninta specia umana in prezent, in ciuda dezvoltarii stiintifice si ale progreselor medicale din ultimii ani.
Medicina integrativa nu este un concept medical radical, deoarece nu respinge medicina conventionala si nu accepta neconditionat terapiile alternative, ci preia de la fiecare metodele bune si potrivite fiecarui pacient in parte, cu scopul de a le combina si obtine un rezultat care sa depasesca pe cel obtinut prin folosirea exclusiva a uneia dintre ele.
Medicina alopata (cu medicamente de sinteza) are o forma de actionare mai rapida, cu actiune punctuala, dar si mai brutala pentru organism. Este de preferat sa fie folosita in cazuri de urgenta, in unele cazuri de boli acute sau severe.
Uneori abuzul de medicamente de sinteza, nu numai ca nu are ca efect imbunatatirea sanatatii noastre, ci dimpotriva, produce inrautatirea starii de sanatate datorita reactiilor secundare adverse. Din pacate, medicina clasica ignora capacitatea corpului de a se autovindeca. Serviciul medical a devenit impersonal.
Aceasta este dovada faptului ca medicina conventionala are anumite limite si este necesar aportul benefic al terapiilor alternative si complementare.
Inainte sa se instaleze la nivel organic si sa ne transmita semnale prin intermediul simptomelor, bolile ne perturba echilibrul energetic. Prin terapiile alternative si complementare aplicate se urmareste echilibrarea energiei corpului si vindecarea.
Folosirea metodelor de tratament eficiente care sunt naturale si minim invazive ar trebui folosite de cate ori este posibil.
Medicina integrativa are aplicabilitate in preventie si diagnosticare precoce (cand semnele fizice ale bolii nu sunt inca instalate), contracarand astfel bolile inca din fazele incipiente.
Pacientul este partenerul activ al terapeutului in procesul de vindecare, participa la decizia terapeutica impreuna cu terapeutul si ii ofera acestuia feedback cu privire la raspunsul corpului si semnalele pe care acesta i le transmite pe tot parcursul desfasurarii procedurilor terapeutice.